Do góry

Desery Przepis na:

Waniliowy serniczek

Waniliowy serniczek

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10027

Dodano:

Odsłon: 0

Wypróbowany przepis na "Waniliowy serniczek"

Składniki

  • 110 g masła
  • 225 maślanych herbatników
  • 750 g tłustego twarogu
  • 500 g kwaśnej śmietany
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 350 g cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 jaj
  • 300 g mieszanki migdałów, orzechów laskowych, włoskich i nerkowca
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 2,70 zł

  2. Herbatniki wkładamy do torebki foliowej i rozgniatamy, np. wałkiem. Rozpuszczamy 100 g masła i łączymy z rozdrobnionymi ciastkami. Powstałą masą dokładnie wykładamy tortownicę. Wstawiamy do lodówki na pół godziny.

  3. Do tłustego twarogu dodajemy śmietanę, cukier waniliowy, 150 g cukru i miksujemy, aż powstanie gładka masa. Następnie dodajemy stopniowo jaja i mąkę, mieszamy. Ser wykładamy na ciasto, wyrównujemy. Pieczemy 55–60 minut w 180oC. Ciasto studzimy w tortownicy.

  4. Migdały i orzechy grubo siekamy. Na patelnię wsypujemy 200 g cukru, dodajemy trochę wody i karmelizujemy. Kiedy karmel zacznie ciemnieć, dodajemy 10 g masła. Następnie wsypujemy migdały i orzechy, mieszamy. Karmel wykładamy na górę sernika i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń