Do góry

Sałatki Przepis na:

Warstwowa sałatka z brokułem i szynką

Warstwowa sałatka z brokułem i szynką

Autor:

Przepisów i artykułów: 347 Ocena: 3742

Dodano:

Odsłon: 1027

Warstwowe sałatki zawsze świetnie prezentują się na stole. Zwłaszcza jeśli jej warstwy mają intensywny kolor. Warstwowa sałatka z brokułem i szynką to przykład właśnie takiej pełnej kolorów potrawy ;)

Składniki

  • 2 małe sałaty rzymskie
  • 1 średniej wielkości brokuł
  • 150 g szynki drobiowej
  • pęczek rzodkiewki
  • puszka kukurydzy
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • garść pestek dyni
  • Sos czosnkowy:
  • 2 łyżki majonezu
  • 4 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 1-2 ząbki czosnku (lub łyżeczka granulowanego)
  • Pieprz
  • Sól
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na początku dzielimy brokuł na średnie różyczki. Wrzucamy go do gotującej się, lekko posolonej wody i gotujemy al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na chwilę w durszlaku do odcieknięcia.

  2. Następnie w miseczce łączymy majonez, jogurt i posiekany czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

  3. Umytą i osuszoną sałatę kroimy i układamy na dnie miski. Następnie wykładamy warstwę brokuła i polewamy połową sosu. Kolejną warstwą jest pokrojona w kostkę szynka. Następnie układamy pokrojoną rzodkiewkę (u mnie w półplasterki). Polewamy ją resztą sosu. Później warstwa odsączonej kukurydzy. Na końcu układamy pokrojone w ćwiartki jajka, a całość posypujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń