Do góry

Dania główne Przepis na:

Warzywne kotleciki z kaszy jaglanej z sosem czosnkowym

Dania główne

Autor: alkakucharka

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 79

Dodano: 19.03.2017

Odsłon: 6403

Zapiekane w piekarniku kotleciki , które wyśmienicie łączą się z sosem czosnkowym.

Składniki

  • kasza jaglana ok. 200 g ( z dwóch torebek wyszło mi ok. 12 sztuk)
  • cukinia 1 mała szt.
  • papryka 1 mała szt.
  • cebula 1 szt.
  • jajko 1 szt.
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jogurt naturalny 200 g
  • 2 łyżki majonezu
  • ostra papryka
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu ( u mnie 20 minut). Odstawiamy do przestygnięcia.

    Cukinię kroimy w drobną kostkę , to samo robimy z papryką i cebulą.

    Na rozgrzanej patelni szklimy cebulę , po chwili dodajemy warzywa i smażymy krótko ( ok. 8 min ) na dość dużym ogniu.

    Do miski z kaszą dodajemy podsmażone warzywa oraz wbijamy jedno jajko, mieszamy składniki i formujemy kotleciki.

    Do rozgrzanego do180 stopni piekarnika wstawiamy nasze pulpeciki i zapiekamy na środkowej półce z funkcją góra - dół przez ok. 30 minut.

    Sos czosnkowy:

    do miseczki wrzucamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodajemy jogurt naturalny oraz majonez, sól i pieprz, dokładnie mieszamy.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń