Do góry

Dania główne Przepis na:

Warzywny bigos z dynią

Warzywny bigos z dynią

Autor: smakowisko

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 833

Dodano: 10.01.2013

Odsłon: 6531

Bigos dla wegetarian i nie tylko.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dynię obrać ze skórki, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Cukinię również obrać ze skórki i pokroić w kostkę średniej wielkości. Cebulę drobno posiekać. Pieczarki obrać i pokroić w talarki. Kapustę pekińską poszatkować. Gdy już przygotujemy warzywa możemy przystąpić do duszenia.

  2. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i wrzucić wpierw cebulkę, smażyć około 2 minuty, dodać pieczarki i smażyć razem do momentu, aż pieczarki się zrumienią. Następnie na patelnię dodać dynię i dusić, aż trochę zmięknie ( w zależności od rodzaju dyni trwa to od 5 do nawet 15 minut. Dynia Hokkaido dusi się bardzo szybko, zaś nasza zwyczajna, polska dynia potrzebuje sporo czasu aby zmięknąć). Po tym czasie na patelnię dodać cukinię. Całość podlać 3 łyżkami wody i dusić dalej przez około 5 minut. Następnie na patelnię dodać przyprawy, czyli przeciśnięty przez praskę czosnek, kurkumę, imbir, słodką paprykę, przyprawę kuchni meksykańskiej ( np. kamis) oraz suszony tymianek. Całość dusić znów przez około 5 minut ( w razie potrzeby podlać znów odrobiną wody). Po tym czasie na patelnię wrzucić kapustę pekińską. Dusić około 3 minuty. Następnie wrzucić na patelnię pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać, podlać około 1/3 szklanki wody i dusić na wolnym ogniu, aż kapusta zmięknie. Mi zajęło to około 15 minut ( w razie potrzeby można podlać odrobiną wody lub białego wytrawnego wina). Na końcu bigos przyprawić solą i pieprzem.

  3. Dynię obrać ze skórki, pozbawić pestek i pokroić w kostkę. Cukinię również obrać ze skórki i pokroić w kostkę średniej wielkości. Cebulę drobno posiekać. Pieczarki obrać i pokroić w talarki. Kapustę pekińską poszatkować. Gdy już przygotujemy warzywa możemy przystąpić do duszenia.

  4. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i wrzucić wpierw cebulkę, smażyć około 2 minuty, dodać pieczarki i smażyć razem do momentu, aż pieczarki się zrumienią. Następnie na patelnię dodać dynię i dusić, aż trochę zmięknie ( w zależności od rodzaju dyni trwa to od 5 do nawet 15 minut.

  5. Dynia Hokkaido dusi się bardzo szybko, zaś nasza zwyczajna, polska dynia potrzebuje sporo czasu aby zmięknąć). Po tym czasie na patelnię dodać cukinię. Całość podlać 3 łyżkami wody i dusić dalej przez około 5 minut. Następnie na patelnię dodać przyprawy, czyli przeciśnięty przez praskę czosnek, kurkumę, imbir, słodką paprykę, przyprawę kuchni meksykańskiej ( np. kamis) oraz suszony tymianek.

  6. Całość dusić znów przez około 5 minut ( w razie potrzeby podlać znów odrobiną wody). Po tym czasie na patelnię wrzucić kapustę pekińską. Dusić około 3 minuty. Następnie wrzucić na patelnię pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy.

  7. Całość wymieszać, podlać około 1/3 szklanki wody i dusić na wolnym ogniu, aż kapusta zmięknie. Mi zajęło to około 15 minut ( w razie potrzeby można podlać odrobiną wody lub białego wytrawnego wina). Na końcu bigos przyprawić solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń