Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Warzywny placek"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1823
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1823
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Ziemniaki obierz, ugotuj i utłucz. Papryki umyj, oczyść i pokrój w grubsze paski. Podsmaż je krótko na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na dużym ogniu.
Do ziemniaczanego purée dodaj mleko, żółtka i przestudzone roztopione masło. Zmiksuj wszystko do połączenia składników. Następnie wymieszaj z podsmażoną papryką. Dopraw całość do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu wmieszaj delikatnie ubite na sztywno białka ze szczyptą soli.
Wyłóż masę do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, delikatnie wyrównaj wierzch. Zapiekaj w temperaturze 180°C, aż wierzch przybierze ciemnozłocisty kolor. Na 15 minut przed końcem pieczenia posyp powierzchnię pokruszoną mozzarellą.
ok. 55 min Porcja 260 kcal Koszt porcji ok. 1,30 zł Przepis dla 4-6 osób.Źródło: Kobieta i życie