Do góry

Dania główne Przepis na:

Wątróbka drobiowa inaczej. Smaczna delikatna potrawka!

Wątróbka drobiowa inaczej. Smaczna delikatna potrawka!

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 167

Dodano:

Odsłon: 12415

Danie to przyrządza się szybko. Składniki są niedrogie. Wątróbka przyrządzona w ten sposób jest delikatna w smaku, co powodują dodane do niej warzywa. Jest to super sposób na "wątróbkę inaczej".

Składniki

  • wątróbka drobiowa, 80 dkg
  • marchewka, 2 szt. - średnie
  • pietruszka, 2 szt. - średnie
  • seler, 1 szt.
  • jabłko, 1 duże
  • cebula, 2 szt.
  • olej, ilość do podsmażenia
  • Przyprawy /kucharek itp/, pieprz, maggi, do smaku
  • mąka, 2 łyżeczki
  • nać pietruszki, koperku itp., ewentualnie
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do wysokiego rondla lub patelni, wlewamy trochę oleju, następnie wkładamy wątróbkę a na nią pociętą w plasterki cebulę. Wszystko dusimy

  2. Warzywa /marchewka, pietruszka, seler/ obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. To samo robimy z jabłkiem.

  3. Gdy wątróbka z cebulką lekko się podduszą, wykładamy na nią starte warzywa i jabłko.Wszystko dusimy aż zmięknie i wytworzy się "sosik"

  4. W 1/2 szklanki wody rozrabiamy mąkę i wlewamy na sam koniec duszenia się wątróbki i warzyw. Całość jeszcze lekko dusimy. Gdyby była taka potrzeba możemy podlać jeszcze wodą, by sosik był odpowiedniej konsystencji. Na sam koniec możemy posypać pietruszką lub koperkiem.

  5. Tak przyrządzoną potrawkę z wątróbki podajemy z ziemniakami /z wody, lub gniecione/ i najlepiej z surówką z kiszonej kapusty lub wg własnych upodobań. Polecam.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

maluszekk 30 kwietnia 2013 Wygląda pysznie. Bardzo lubię wątróbkę drobiową, więc na pewno spróbuję tego przepisu :-)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń