Do góry

Dania główne Przepis na:

Wątróbka w sosie pomidorowym

Wątróbka w sosie pomidorowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 4197

Dodano:

Odsłon: 4751

Danie dla wielbicieli wątróbki :)

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wątróbkę oczyszczamy i usuwamy błonki. Wkładamy do miski i zalewamy mlekiem (tak aby ją przykryło), odstawiamy na godzinkę. Cebulę kroimy w półplasterki.

  2. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem, wątróbkę odsączamy na sitku i obtaczamy w mące. Smażymy partiami, krótko z obu stron i przekładamy do garnka. Na tym samym tłuszczu przesmażamy cebulę stale mieszając aż zrobi się miękka. Po kilku minutach dodajemy do wątróbki. Zalewamy całość bulionem, dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy i dusimy (pod przykryciem) przez 10 - 15.

  3. Na koniec doprawiamy całość według własnego smaku. Ja najbardziej lubię taką wątróbkę z chlebem wcinać, ale jeśli chcemy ją podać na obiad to proponuję gotowane ziemniaczki, albo kaszę a jako dodatek surówkę z kiszonej kapusty z marchewką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 09 maja 2012 Cieszę się, że smakowało Maudie - u mnie taka właśnie wątróbka ma największe "branie". Pozdrawiam :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 09 maja 2012 Pierwszy raz w tej wersji robiłam i bardzo mi smakowało:) Pozdrawiam:)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 22 kwietnia 2012 to coś dla mnie,nigdy nie robiłam w takiej wersji - koniecznie do wypróbowania.Pozdrawiam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń