Do góry

Dania główne Przepis na:

Wątróbka z jabłkami

Wątróbka z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2

Dodano:

Odsłon: 1569

szybki i smaczny i raz inaczej

Składniki

  • jabka kwaśne i twarde, 2 szt
  • wątroba cielęca lub wieprzowa, 0,7 kg
  • tłuszcz do smażenia np masło roślinne, wg uznania
  • Miód, wg uznania
  • ocet balsamiczny ciemny, wg uznania
  • sól i pieprz, do smaku
  • Mąka pszenna
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jabłka umyć, obrać ze skórki, przekroić na pół, łyżeczką wybrać gniazda nasienne, pokroić w kostkę mniej więcej 1x1 cm. W rondelku rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim jabłka.

  2. W niewielkiej ilości letniej wody około 1/2 szklanki rozpuścić miód, a następnie podlać tym jabłka w rondelku. Jabłka dusić pod przykryciem do miękkości kiedy to nie będą chrupać ale stawiać delikatny opór zębom.

  3. Wątrobę oczyszczoną z ewentualnych powięzi czy żył, bardzo ostrym nożem pokroić pod skos (dla otrzymania większej powierzchni) na plastry grubości 1 cm. Lekko obtoczone w mące smażymy krótko z obu stron na bardzo gorącym tłuszczu.

  4. Po zdjęciu wątroby z patelni na półmisek przekładamy jabłka z rondelka na patelnie, dodajemy ocet balsamiczny i redukujemy zbędną ciecz do uzyskania pożądanej konsystencji sosu jabłkowego. Sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wykładamy na plastry wątróbki.

  5. Podajemy z dowolnym pieczywem lub z czym kto lubi.

  6. Uwagi. Ważne jest, żeby nie myć patelni po zdjęciu wątroby, dzięki temu smak jaki pozostał na patelni po smażeniu zostanie zebrany przez jabłka. Wątróbkę przed samym zdjęciem można posolić, ale wg mnie sos załatwi tę sprawę za nas. Miodu nie należy rozpuszczać w zbyt gorącej wodzie. Wątrobę wysmażyć tak ja steki wg uznania. Należy jednak pamiętać, że czym dłużej się ją smaży tym będzie twardsza. Przygotowanie jej szybko na bardzo gorącym tłuszczu w cienkich plasterkach spowoduje, że będzie miękka jak plasterek pasztetu

  7. Pałaszować aż uszy się będą trzęsły.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nastolatka 28 maja 2010 Nie wyobrażam sobie wątróbki na słodko . Nie przepadam za słodkimi daniami obiadowymi, ale kto wie ... może naprawdę pyszne .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń