Do góry

Dodatki Przepis na:

Wędzony schab z warkoczem.

Wędzony schab z warkoczem.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1127 Ocena: 12516

Dodano:

Odsłon: 5608

Bardzo smaczna wędzonka, idealna do kanapek. Wędzona metodą garnkową.

Składniki

  • Surowiec:
  • schab nie obrabiany z przyrostami 1,3 kg
  • Zalewa peklowa:
  • peklosól 130 g
  • cukier 20 g
  • woda 1 litr
  • Dodatki do zalewy peklowej:
  • połamane liście laurowe 10-12 liści
  • ziele angielskie 20 ziaren
  • czosnek pół główki (pokroić w kawałki, nie obierać)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie solanki:

    W szklance wody zagotowujemy wszystkie przyprawy: czosnek,liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 15 minut, parzymy pod przykryciem do ostygnięcia. Ostudzone przelewamy przez sitko i do odcedzonego wywaru dolewamy zimną wodę, aby był litr. Dodajemy 130 g peklosoli, 20 g cukru i mieszamy do rozpuszczenia.

    Szprycowanie:

    Nabieramy w dużą strzykawkę z iglicą (szprycą), zimnej solanki i nakłuwając w kilku miejscach w każdym kawałku mięsa wstrzykujemy solankę. Musimy równo rozdzielić solankę w mięso, łącznie 160 ml solanki.

  2. Peklowanie:

    Mięso, już po nastrzyku, układamy w pojemniku i zalewamy pozostałą, zimną zalewą. Pojemnik przykrywamy i wstawiamy do lodówki lub w zimne miejsce na 4 dni. Codziennie kawałki mięsa przekładamy.

  3. Osuszanie:

    Po 4 dniach peklowania płuczemy mięso w bieżącej, zimnej wodzie z solanki, wycieramy papierowymi ręczniczkami, osznurowujemy. Wieszamy na kij w celu osuszenia. Osuszamy minimum 8 godzin.

  4. Wędzenie:

    Osuszony kawałek mięsa umieszczamy w garnkowej wędzarni. Wędzimy na zrębkach olcha/brzoza 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza, podpiekamy w kolejnych 30 minutach w temperaturze 80 stopniach Celsjusza. Po procesie podpiekania kończymy wędzenie. Czekamy aż temperatura w garnku spadnie do 30 stopni Celsjusza, wtedy możemy podnieść pokrywę garnka i zdjąć zamocowany kawałek uwędzonego mięsa.

  5. Studzenie:

    Uwędzony kawałek mięsa wieszamy na kiju i studzimy w pokojowej temperaturze. Ostudzoną wędzonkę wkładamy do lodówki na kilka godzin, niech wędlinka sobie odpocznie.

  6. Wędzonka, bardzo smaczna i soczysta. Polecam :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bromal1 23 lutego Marzę, żeby można było kupić taką wędzonkę, bo jak dla mnie to za wysokie loty. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń