Do góry

Desery Przepis na:

Wegańskie muffinki cytrynowe z makiem

Wegańskie muffinki cytrynowe z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 564

Dodano:

Odsłon: 167

Delikatne w smaku muffinki z wyczuwalną nutką cytryny i makiem, który dodaje całości uroku. Bez jajek i mleka.

Składniki

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki maku
  • 1/2 średniej wielkości cytryny
  • 1 szklanka wody
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • cukier puder do oprószenia
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, cukier, proszek do pieczenia, mak i drobno startą skórkę z 1/2 cytryny. Mieszamy.

    Do wody dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, wlewamy do mąki i dodajemy olej. Całość mieszamy łyżką do połączenia składników, ciastem wypełniamy do 3/4 wysokości papilotki umieszczone w formie do muffinek. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

    Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń