Do góry

Desery Przepis na:

Wegańskie rurki z kremem

Wegańskie rurki z kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 35

Dodano:

Odsłon: 225

Rurki wykonane z ciasta francuskiego, czyli w wersji dla leniwych, ale można je zrobić również z ciasta kruchego. Przewagą ciasta francuskiego jest szybkość wykonania deseru i smak, który ja uwielbiam :) Do zrobienia będziecie potrzebować specjalnych foremek-rurek, to jest jedyna trudność w tym przepisie :)

Składniki

  • opakowanie świeżego ciasta francuskiego
  • 1 puszka mleka kokosowego (tylko stała część)
  • 1 i 1/4 mleka roślinnego (u mnie sojowe)
  • 1 op budyniu waniliowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego (stałego) + do wysmarowania foremek
  • 3 łyżki cukru (można modyfikować)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto kroimy w cienkie paski o szerokości około 1 cm i nawijamy na foremki wysmarowane olejem kokosowym.
    Jeżeli jeszcze nie korzystaliście z rurek do pieczenia to warto wiedzieć, żeby nie nawijać ciasta do końca, a zostawić trochę wolnego miejsca na końcach, to ułatwi wyjmowanie foremek po upieczeniu.
    Ja stukam o blat z węższej strony rurki i wtedy łatwo się wyjmują :)
    Przy nawijaniu krawędzie ciasta muszą nachodzić na siebie, żeby podczas pieczenia nie powstały przerwy, przez które będzie uciekał krem :)
    Ja dodatkowo rurki smaruję mlekiem sojowym i posypuję cukrem :)

  2. Przygotowane rurki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 10-12 min w temp. 200 st C. Musicie podglądać, czy już jest rumiane i ewentualnie wydłużyć czas pieczenia.

  3. Do szklanki mleka dodajemy cukier i wstawiamy do zagotowania, a w 1/4 mieszamy proszek budyniowy. Jak mleko zacznie bulgotać wlewamy rozmieszany proszek i energicznie mieszając zagotowujemy. Zestawiamy z ognia dodajemy olej kokosowy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

  4. Stałą część mleka kokosowego ubijamy jak na bitą śmietanę i dodajemy stopniowo wystudzony budyń. Mieszamy aż wszystko ładnie połączy się w gładką masę. Jeżeli uznacie, że jest za mało słodka, można dodać cukru pudru i jeszcze chwilę miksować.

  5. Rurki po upieczeniu studzimy na kratce i po pełnym wystudzeniu wyjmujemy z foremek. Nadziewamy kremem za pomocą szprycy i wstawiamy do lodówki na min 2 godziny, żeby krem zgęstniał, ale Ci mniej cierpliwi mogą jeść od razu :)

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń