Do góry

Dania główne Przepis na:

Węgierski kociołek

Węgierski kociołek

Autor:

Przepisów i artykułów: 234 Ocena: 4670

Dodano:

Odsłon: 96242

Miałam ochotę na jakieś dobre jednogarnkowe danie w kolorach jesieni.Trafiłam na ten przepis i byłam zaskoczona smakiem tego dania.Nie spodziewałam się,że będzie takie pyszne.Samo przygotowanie błyskawiczne,na efekt trzeba chwile poczekać,ale wart jest czekania.Źródło przepisu:mniammniam.com

Składniki

  • ziemniaki, 1kg
  • kiszona kapusta, 1/2 kg
  • cebula duża, 1 sztuka
  • kiełbasa, 1/2 kg (wiejska lub zwyczajna)
  • boczek wędzony, 30 dkg
  • papryka słodka wędzona lub zwykła słodka papryka, 1 czubata łyżka
  • kmninek w całych ziarnach, 1 łyżka
  • liście laurowe, 3 sztuki
  • ząbki czosnku obrane, 6 sztuk
  • bulion warzywny, 2 szklanki
  • olej, 2 łyżki
  • pieprz czarny w ziarnach, 10 sztuk
  • sól (niekoniecznie jeśli boczek,kapusta i bulion będą słone)
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać,opłukać i pokroić na kawałki (ja lubię duże,ale można pokroić na mniejsze).

  2. Obraną cebulę pokroić na grube pół plastry.Boczek pokroić w kostkę o boku 1cm,kiełbasę w pół plastry.

  3. Na patelni rozgrzać olej, dodać boczek,smażyć minutę, dodać cebulę ,
    smażyć cały czas mieszając, następną minutę. Dodać kiełbasę i smażyć jeszcze 2-3 minuty, aż lekko się przyrumieni.

  4. Zestawić patelnię z ognia, dodać paprykę w proszku i kminek, wymieszać,
    ponownie postawić na ogniu i smażyć przez minutę.

  5. Ziemniaki przełożyć do żeliwnego garnka (można też użyć dowolnego naczynia do zapiekania, które ma pokrywkę), dodać kapustę, liście laurowe,czosnek i ziarna pieprzu.

  6. Dodać zawartość patelni i bulion,wymieszać, ale nie trzeba mieszać bardzo dokładnie, a raczej zrobić to mało dokładnie.

  7. Garnek przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i trzymać go tam przez 2 godziny co najmniej.

  8. Nie otwierać podczas pieczenia,wiem,że to trudne,ale efekt jest tego wart:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Joanna115 16 listopada 2014 Bardzo lubię dania ,,jednogarnkowe", smaki i aromaty składników przenikają się wzajemnie tworząc niepowtarzalną potrawę. Bardzo apetyczny przepis :-). Pozdrawiam :-)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Marusia26 12 listopada 2014 Zabieram, musi by pyszne bo sa moje ulubione skladniki, ;)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magdakos 12 listopada 2014 wygląda ciekawie :)koniecznie do spróbowania!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń