Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wiedeńskie sznycle cielęce"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 74
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 128
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 74
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 128
Składniki
Ziemniaki wyszorować, gotować w łupinach ok. 20 minut w posolonej wodzie. Odcedzić i jeszcze ciepłe obrać z łupin. Olej wymieszać z octem i bulionem. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i posiekany szczypiorek. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Ziemniaki pokroić w plastry, zalać przygotowaną marynatą, odstawić na bok.
Cytrynę sparzyć, pokroić w plasterki. Sardele zwinąć w ruloniki, a do środka wcisnąć kapary. Ruloniki ułożyć na plasterkach cytryny. Plastry ziemniaków ostrożnie odwrócić i marynować dalej. Sznycle lekko rozbić i przekroić na pół.
Oprószyć solą i pieprzem. Kolejno panierować je w mące, w roztrzepanych jajkach i w tartej bułce. Na dwóch patelniach rozgrzać po połowie porcji klarowanego masła. Na gorący tłuszcz kłaść sznycle. Smażyć po ok. 6 minut. Co jakiś czas przewracać, aby sznycle ładnie zrumieniły się z obu stron.
Sznycle ułożyć na tale rzach. Położyć na nich plasterki cytryny z sardelami. Podawać z sałatką ziemniaczaną. Danie udekorować resztą plasterków cytryny.Źródło: Życie na gorąco