Do góry

Desery Przepis na:

Wielkanocna Zebra

Wielkanocna Zebra

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1129

Dodano:

Odsłon: 20688

Tym razem nie tylko kurczaczki, zające, czy baranek, ale także zebra wielkanocna zagości u mnie na świątecznym stole. Prosta i szybka, a zarazem efektowna babka, która zapewne u wielu osób jest na liście niezapomnianych smaków z dzieciństwa. U mnie to będzie tegoroczny „must have”

Składniki

  • 2 szklanki (260 g) mąki
  • 1 szklanka (200 g) cukru
  • 4 jajka
  • 0,75 szklanki (ok. 170 ml) wody
  • 0,75 szklanki (ok. 170 ml) oleju
  • 2 łyżki (20 g) kakao
  • 2 łyżeczki (8 g) proszku do pieczenia
  • 1 pomarańcza
  • szczypta soli
  • Dodatkowo: cukier puder
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1) Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

    2) Do piany z białek, cały czas miksując dodawać stopniowo cukier, żółtka, olej, wodę oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować na małych obrotach, aż masa będzie jednolita.

    3) Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej skórkę otartą z pomarańczy i wymieszać (pomarańczę należy wcześniej dokładnie umyć i sparzyć).

    4) Do formy wysmarowanej tłuszczem nałożyć na środku 3 łyżki masy ciemnej, na wierzch nałożyć 3 łyżki masy jasnej itd, aż obie masy się skończą. Ciasto powinno się rozlać po całej formie, w razie potrzeby można wyrównać poziom ciasta, delikatnie potrząsając.

    5) Piec ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do suchego patyczka.

    6) Gotowe ciasto ostudzić i obficie posypać cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Aneczka90 11 marca 2016 Spróbujcie zamienić zwykłą mąkę na krupczatkę.
Ja ostatnio często z nią eksperymentuję (ja ręczę za ta z Polskich Młynów - bo tylko tej używam)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń