Do góry

Zupy Przepis na:

Wielkanocny żurek:

Wielkanocny żurek:

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1776

Dodano:

Odsłon: 274

Na 3- do 5 dni przed gotowaniem nastawiamy zakwas: 1 szklanka mąki żytniej, 2 łyżki płatków owsianych, 1 litr letniej, przegotowanej wody, 3-4 ząbki czosnku, 2 liście, 4 kulki ziela. Można dodać skórkę chleba na zakwasie, jeśli chcemy przyśpieszyć proces zakiszenia.

Składniki

  • 70 dag wędzonych kości schabowych
  • 25 dag wędzonego boczku
  • 1/2 kg białej kiełbasy
  • 1/2 pieczarek podsmażonych wcześniej na maśle
  • różne gatunki wędlin wcześniej podsmażonych
  • 1/2 litra zakwasu (ilość zakwasu dozujemy sami)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • pół małego selera
  • 3-4 ziemniaki (można pominąć)
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki startego chrzanu
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo
  • sól, pieprz, odrobina cukru dla podniesienia smaku
  • ewentualnie natka pietruszki
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie zupy zaczynamy od nastawienia kości na wywar.
    W trakcie gotowania dodajemy pokrojone lub starte warzywa i przyprawy.
    Kości wyjmujemy i obieramy mięso .Dodajemy do zupy.
    Kiedy warzywa zmiękną, wlewamy zakwas (sami dozujemy ilość zakwasu)
    Doprawiamy chrzanem i majerankiem.
    Do świątecznego żurku dodajemy kiełbasę ,różne gatunki wędlin i wcześniej podsmażone pieczarki.
    Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku.
    Na talerzu z zupą układamy cząstki jajka i całość posypujemy świeżą natką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń