Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne drożdżowe ciasto. Jeśli ładnie zapleciemy wieniec będzie ładnie i efektownie wyglądać. Mi się trochę nie udało to plecienie ale następnym razem na pewno wyjdzie lepiej:)
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 85
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 40
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 117
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 85
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 40
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 117
Składniki
Do miski wsypać mąkę, cukier i szczyptę soli, Zrobić wgłębienie. Wkruszyć drożdże, wlać 5 łyżek letniego mleka, delikatnie wymieszać. Zaczyn przykryć, zostawić w ciepłym miejscu na 15 min.
Potem zagnieść z masłem, jajkami i resztą mleka. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Wyrośnięte ciasto zagnieść, rozwałkować na placek o wymiarach 50x25 cm.
Placek pokroić na 3 paski. Każdy posmarować dżemem i zwinąć zaczynając od dłuższego brzegu. Rulony spleść w warkocz, ułożyć go na przykrytej pergaminem blasze i uformować wieniec. Pozostawić na 20 min w ciepłym miejscu, by ciasto podrosło.
W tym czasie zrobić kruszonkę. mąkę (0,5szkl) wymieszać z cukrem pudrem (1/3szkl.) i zalać roztopioną margaryną (1/4op.), zagnieść i rozkruszyc na wieńcu. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni i piec 30-40min.