Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wieniec na grzańcu"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
ok. 90 minut.
Wino wymieszać z sokiem pomarańczowym i 1 torebką cukru wanilinowego. Zagotować. Zdjąć z ognia. Wsypać przyprawę do grzanego wina. Wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Masło utrzeć z solą, cukrem i resztą cukru wanilinowego. Kolejno wbijać jajka. Porcjami wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać mielone migdały. Dobrze utrzeć mikserem. Do ucieranego ciasta wlać wystudzone wino. Wrzucić pokrojoną na kawałeczki czekoladę. Wymieszać. Foremkę z kominkiem (śr. 26 cm) posmarować masłem, oprószyć tartą bułką. Napełnić ciastem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 55-60 minut. Studzić 10-15 minut w foremce, potem wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Białko utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na lukier. Ciasto posmarować lukrem. Ozdobić pestkami dyni i wisienkami.
Ciasto tego typu, podobnie jak piernik, można przełożyć marmoladą. Marmoladę trzeba jednak wcześniej zagotować, energicznie mieszając. To ją zabezpieczy przed ewentualną fermentacją.Źródło: Życie na gorąco