Do góry

Śniadania Przepis na:

Wieżyczki z ziemniaków

Przepis dnia 2017-10-28
Wieżyczki z ziemniaków

Autor:

Przepisów i artykułów: 438 Ocena: 6305

Dodano:

Odsłon: 3360

Idealne dla kulinarnych architektów. Kolorowa, bardzo aromatyczna potrawa dla smakoszy a jednocześnie bardzo prosta w wykonaniu.

Składniki

  • ziemniaki ok.410 g ( u mnie fioletowe )
  • sól, pieprz
  • ocet balsamiczny 2 łyżeczki
  • przyprawa kebab-gyros 2 łyżeczki
  • Do zielonej części : świeża rukola 80 g
  • świeże liście selera ( 5 g, 7 listków )
  • natka pietruszki ok.20 g
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 kawałki imbiru kandyzowanego
  • Oliwa z oliwek odrobina
  • 1-2 pomidory
  • 2 jabłuszka kaparowe ( opcjonalnie )
  • Posypka : siemię lniane
  • świeże liście lubczyku
1-2 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Dla dwóch osób.
    Fioletowe ziemniaki gotujemy w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Zwykłe ziemniaki oczywiście bez dodatku soku.
    Ugotowane, odlane ciepłe ziemniaki przecinamy przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą gyros-kebab i octem balsamicznym. Odstawiamy do przestygnięcia.
    Opłukaną i lekko osuszoną zieleninę rozdrabniamy z ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy pokrojone plasterki imbiru i odrobinę oliwy.

  2. Blaszkę pokrywamy papierem do pieczenia, rozkładamy dwie metalowe obręcze. Na spód każdej obręczy wykładamy warstwę ziemniaków, potem warstwę zielonej masy, 1 cm plasterek pomidora, znów zieloną masę i ziemniaczane puree.

  3. Wierzch posypujemy zmielonym siemieniem lnianym z świeżymi listkami lubczyku.

  4. Całość pieczemy w 180 C około 45-60 minut.
    Cudowna propozycja na pożywne i lekkie śniadanie lub kolację.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 26 października 2017 Nic nie zostało - prawda. Było tylko dla 2 osób. Trudno. Przepis niesamowity, koniecznie do zrobienia. Zabieram do książki. Dzięki. Piękne danie.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń