Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne dla kulinarnych architektów. Kolorowa, bardzo aromatyczna potrawa dla smakoszy a jednocześnie bardzo prosta w wykonaniu.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 80
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 139
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 80
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 139
Składniki
Dla dwóch osób. Fioletowe ziemniaki gotujemy w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Zwykłe ziemniaki oczywiście bez dodatku soku. Ugotowane, odlane ciepłe ziemniaki przecinamy przez praskę, doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą gyros-kebab i octem balsamicznym. Odstawiamy do przestygnięcia. Opłukaną i lekko osuszoną zieleninę rozdrabniamy z ząbkami czosnku, solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy pokrojone plasterki imbiru i odrobinę oliwy.
Blaszkę pokrywamy papierem do pieczenia, rozkładamy dwie metalowe obręcze. Na spód każdej obręczy wykładamy warstwę ziemniaków, potem warstwę zielonej masy, 1 cm plasterek pomidora, znów zieloną masę i ziemniaczane puree.
Wierzch posypujemy zmielonym siemieniem lnianym z świeżymi listkami lubczyku.
Całość pieczemy w 180 C około 45-60 minut. Cudowna propozycja na pożywne i lekkie śniadanie lub kolację.