Do góry

Napoje Przepis na:

Wigilijna gałąź - rolada

Wigilijna gałąź - rolada

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 7

Dodano:

Odsłon: 7180

pyszne i wyjątkowe

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowanie biszkoptu: Żółtka z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli utrzeć, aż do uzyskania pulchnej, gładkiej masy. Następnie dodać przesianą mąkę oraz pianę z 8 białek, ostrożnie wymieszać i wylać ciasto na blachę wyłożoną natłuszczonym pergaminem lub folią. Piec w temperaturze ok 180 stopni przez około 30 minut. Po ostygnięciu przekroić poziomo( najlepiej nitką), posmarować obie części kremem (zostawiając go około 1/3), ułożyć jedną na drugiej i zwinąć ciasto tak jak roladę.Pozostałym kremem posmarować roladę z wierzchu, posypać tartą czekoladą i widelcem narysować faliste linie przypominające korę. Ciasto schłodzić w lodówce, a przed podaniem udekorować gałązkami świerka i aby wyglądały jak ośnieżone oprószyć je cukrem pudrem, można do dekoracji użyć pralin oraz boków rolady.

  2. Przygotowanie kremu: Cukier puder ucieramy z masłem, żółtkiem oraz cukrem waniliowym, a gdy jest już pulchny dodaje się stopniowo cały czas ucierając masę z kakao rozpuszczonego w mleku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

capri 13 listopada 2012 ach dobre ciacho z babcinego zeszytu, fajnie, że ktos jeszcze o nim pamięta :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń