Do góry

Desery Przepis na:

Wigilijne pierożki szczęścia z makiem - przepis

Przepis dnia 2012-12-24
Wigilijne pierożki szczęścia z makiem - przepis

Autor: ilovebakepl

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2710

Dodano: 15.12.2012

Odsłon: 12494

Więcej informacji o przepisie

Składniki

  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18 % ( ewentualnie jogurt naturalny )
  • 20 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych
  • 120 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • szczypta soli
  • SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 9 czubatych łyżeczek nadzienia z TEGO przepisu ( ewentualnie gotowa masa makowa )
  • DODATKOWO: jeden duży migdał ( sparzony i obrany ze skórki )
  • cukier puder do oprószenia lub lukier cytrynowy
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, następnie dodajemy drożdże, śmietanę lub jogurt, skórkę z cytryny, sól oraz masło pokrojone w niewielkie kawałki. Wszystko razem łączymy do uzyskania jednolitej i elastycznej konsystencji ciasto, które nie przykleja się do dłoni. Stolnicę lekko oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na gr. kilku milimetrów. Wykrawamy kwadraty o wym. 10 x10 cm, nakładamy po łyżeczce masy makowej. Do środka jednego z pierożków dodatkowo wkładamy migdał. Pierożki zlepiamy tworząc trójkąt, boki dociskamy widelcem. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piekarnik rozgrzewamy do 160 C i pieczemy ok. 25 min. do lekkiego zarumienienia boków. Po upieczeniu od razu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy cytrynowym lukrem ( cukier puder wymieszany z wodą i sokiem z cytryny ).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń