Do góry

Napoje Przepis na:

Wino z kwiatów akacji

Wino z kwiatów akacji

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 3041

Dodano:

Odsłon: 1668

Przepis na wino z kwiatów akacji. Robię je pierwszy raz, ale wcześniejsze miłe doświadczenia z winem z kwiatów mniszka i z kwiatostanów czarnego bzu obiecują ucztę dla podniebienia. Tego się właśnie spodziewam po winie akacjowym.

Składniki

  • kwiaty akacji, oderwane od szypułek – 3 litry
  • 1350 g cukru + cukier do ewentualnego dosłodzenia (nie wiem jeszcze, czy to nie za dużo dla nas, bo gustujemy raczej w winach wy
  • 4,9 litra wody
  • 2 cytryny
  • 1 pomarańcza (moje pomarańcze są małe, na sok – więc zużyłam 2 owoce)
  • drożdże winne z tolerancją do około 13% alkoholu
  • 100 ml naparu czarnej herbaty (autor przepisu sugeruje użycie torebki z herbatą ekspresową, ale ja wolałam 1 łyżeczkę herbaty li
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kwiaty akacji zalej 3 litrami wody o temperaturze 60 stopni

  2. i pozostaw do naciągnięcia (pod przykryciem) na 24 godziny.

  3. Następnego dnia odcedź kwiatki, a do wyciągu dodaj 400 g cukru, napar z herbaty oraz sok z cytryn i pomarańczy. Wymieszaj do rozpuszczenia się cukru. Wlej nastaw do balonu czy butli odpowiedniej wielkości.

  4. W międzyczasie pamiętaj o uaktywnieniu drożdży winnych wg przepisu na opakowaniu (moim wystarczyło uwadnianie przez 20 minut). Wlej drożdże do butli i zamknij ją korkiem z rurką fermentacyjną. Pozostaw balon w temperaturze pokojowej. Niech się dzieje magia.

  5. Po zakończeniu burzliwej fermentacji zlej winko znad osadu i dodaj resztę wody i cukru. Nad ilością tej reszty cukru to ja się jeszcze zastanowię, ale ten etap będzie dopiero za jakieś dwa-trzy tygodnie. Pozostaw nadal zamknięte korkiem z rurką w celu dofermentowania.
    Po całkowitym zakończeniu fermentacji zlej ponownie wino znad osadu i tak jeszcze kilkukrotnie w ciągu roku (według sugestii autora).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń