Do góry

Desery Przepis na:

Wiosenna tęcza

Wiosenna tęcza

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 1017

Dodano:

Odsłon: 10373

Dzisiaj niesamowicie efektowne ciasto dla Was! :) Puszysty biszkopt, soczysta jabłkowa warstwa otulona z obu stron kremowym budyniem, mięciutkie biszkopciki, pyszna wiśniowa galaretka i korona z bitej śmietany ozdobiona prażonymi wiórkami kokosowymi. Mniam! :) Ciasto jest czasochłonne, ale całkiem proste do przygotowania. Na pewno będzie idealnym dodatkiem na każdą rodzinną uroczystość ;) Tęcza wiosenna to przepis prawie wg siostry Anastazji - z moimi małymi poprawkami ;) Przede wszystkim zmieniłam proporcję składników na biszkopt i zrezygnowałam z drugiej masy budyniowej na rzecz pysznej bitej śmietany. Zapraszam do wspólnego pieczenia! :)

Składniki

  • Biszkopt - forma 23x23 cm:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa jabłkowa:
  • 1 kg jabłek
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 zielona galaretka
  • Masa budyniowa:
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
  • 3 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki cukru
  • 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • Dodatkowo:
  • 2 czerwone galaretki + 2 szklanki wody
  • 1/2 paczki okrągłych biszkoptów
  • 400 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczkę żelatyny + 1/3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka masła
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, trzemy na tarce o dużych oczkach, smażymy z cukrem na maśle. Wsypujemy zieloną galaretkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce do lekkiego stężenia.

    Czerwone galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia.

    Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i żółtka. Następnie wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy całość łyżką albo szpatułką. Wylewamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170⁰C. Pieczemy 30 minut. Po upieczeniu studzimy.

  2. W garnku zagotowujemy 2 szklanki mleka, w trzeciej szklance mieszamy proszki budyniowe. Do gorącego mleka wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy mieszając, aż budyń zgęstnieje. Ugotowany budyń odstawiamy do ostudzenia. Po tym czasie miksujemy masło z cukrem i dodajemy zimny budyń.

    Na przestudzony biszkopt wykładamy połowę budyniu, a na niego warstwę jabłkową i wkładamy do lodówki, aż masa stężeje. Następnie wykładamy resztę budyniu i układamy na nim biszkopciki.
    Tężejącą galaretkę wykładamy na biszkopciki i znów wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
    Do rondelka przekładamy 1 łyżkę masła, wiórki kokosowe i cukier. Prażymy razem i odstawiamy do ostudzenia.
    Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia.
    W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę, gdy będzie już dobrze ubita wlewamy małym strumieniem żelatynę i dokładnie mieszamy.
    Na stężałą galaretkę wykładamy bitą śmietanę i posypujemy ją zimnymi prażonymi wiórkami. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń