Do góry

Desery Przepis na:

Wiśnie w czekoladzie z chrupiącym dodatkiem

Wiśnie w czekoladzie z chrupiącym dodatkiem

Autor: pelen_brzuszek

Przepisów i artykułów: 188 Ocena: 2278

Dodano: 12.02.2018

Odsłon: 3399

Dzisiaj mam coś specjalnego dla wielbicieli czekolady i ciemnych ciast. Kakaowy smak przełamany jest jasnym, migdałowym kremem budyniowym i soczystymi wiśniami. A dla wzmocnienia walorów nie tylko smakowych - chrupiąca warstwa między biszkoptami. Wydaję mi się, że już nic więcej nie muszę dodawać, aby Was przekonać do spróbowania tego ciasta.

Składniki

  • BISZKOPT
  • Jajka 7 szt.
  • Mąka pszenna wrocławska 2/3 szkl.
  • Cukier 2/3 szkl.
  • Kakao 3 łyżki
  • Proszek do pieczenia 2 łyżeczki płaskie
  • WARSTWA SUCHARKOWO-CZEKOLADOWA
  • Sucharki 1/2 opakowania
  • Krem czekoladowo-orzechowy (do smarowania) ok. 700 g.
  • KREM BUDYNIOWY
  • Mleko 1 1/2 szkl.
  • Mąka krupczatka 3 łyżki
  • Mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • Margaryna "Kasia" 250 g.
  • Cukier 2 łyżki
  • Cukier migdałowy 1 opakowanie
  • Cukier waniliowy 1 opakowanie
  • Żółtka 3 szt.
  • CZEKOLADA
  • Czekolada mleczna 1 1/2 tabliczki
  • Czekolada gorzka 1 1/2 tabliczki
  • Margaryna "Palma" 100 g.
  • DODATKI
  • Wiśnie drylowane 1 słoik 1 litrowy
  • Powidła śliwkowe
  • Ulubiony alkohol
  • Olejek migdałowy
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT

    1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, dalej ubijać.

    2. Mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz kakao przesiać przez sitko, dodać do ubitych jajek i delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać.

    3. Całość przelać na formę do pieczenia i piec w temp. 160-180 stopni przez ok 20-30 min.

    4. Gdy biszkopt ostygnie przekroić na pół. Nasączyć olejkiem migdałowym i ulubionym alkoholem wymieszanym z wodą.

  2. WARSTWA SUCHARKOWO-CZEKOLADOWA

    1. Krem czekolado-orzechowy rozpuścić (najwygodniej w kuchence mikrofalowej)

    2. Sucharki pokruszyć (ja użyłam tłuczka do mięsa)

    3. Rozpuszczony krem wlać na sucharki i dokładnie wymieszać.

    4. Gotową masę rozłożyć równomiernie na jednej części biszkoptu, a następnie przykryć drugą częścią. Dobrze docisnąć.

  3. KREM BUDYNIOW


    1. W pierwszej kolejności ugotowaćy budyń.

    W garnku zagotować 1 1/3 szklanki mleka, dodać cukier, cukier waniliowy i migdałowy.

    Do miski wlać pozostałą część mleka, wsypać obie mąki i dokładnie roztrzepać.

    Do gotującego się mleka wlać powoli mleko z mąkami i bardzo dokładnie roztrzepać, aby nie powstały grudki. Całość wymieszać i gotować przez ok. 5 min.

    Gotowy budyń pozostawić do wystygnięcia.

    2. Margarynę z masłem (miękkie) zmiksować na pulchną masę, a następnie dodać wystudzony budyń i żółtka dalej ucierać. Dla wzmocnienia smaku można dodać ulubiony alkohol.

  4. CZEKOLADA

    1. W garnuszku rozpuścić margarynę. Dodać czekolady, pozostawić na małym ogniu, aż czekolady się rozpuszczą, dokładnie mieszać.

  5. PRZEŁOŻENIE CIASTA

    1. Biszkopt
    2. Warstwa sucharkowo-czekoladowa
    3. Biszkopt
    4. Powidła cienka warstwa
    5. Krem budyniowy
    6. Wiśnie
    7. Czekolada (wiśnie najlepiej zalać gorącą czekoladą)

  6. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 13 lutego Cisto bajeczne,pyszne z kochanymi wisienkami zabrałam do książki:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 13 lutego Czekoladowe i w dodatku jeśli są tam wiśnie...no dla mnie cudo!:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń