Do góry

Zupy Przepis na:

Włoska zupa krem z dyni

Włoska zupa krem z dyni

Autor: pudeleczkoczek

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 42

Dodano: 27.02.2013

Odsłon: 8249

Polecam zupę krem z dyni, której nie gotuje się na górnym źródle ciepła, ale zapieka w piekarniku:) Do zupy dodaje się też Parmezan...

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Dynię myję i osuszam. Odkrajam jej "wieczko". Wydrążam z niej pestki i włókna.

  2. Masło rozgrzewam na patelni (2-3 minuty), dodaję pokrojoną łodygę selera, pietruszkę, bazylię i tymianek. .

  3. Do wydrążonej dyni wlewam bulion warzywny, wyżej wymienione i podsmażone składniki, czosnek, ser, sól i pieprz. Całą zawartość mieszam i nakrywam "wieczkiem".

  4. Wstawiam dynię do piekarnika na 2 godziny, rozgrzanego do temperatury 230 stopni. Po 2 godzinach wyjmuję dynię i jej zawartość przelewam do garnka. Z bulionu usuwam czosnek.

  5. Łyżką wydrążam miąższ ze ścianek dyni i dodaję do bulionu. Całą zupę miksuję blenderem, aż do uzyskania konsystencji kremu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń