Dania główne Przepis na:
Wołowina w czerwonym winie

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 414
Dodano: 03.06.2011
Odsłon: 1640
Składniki
- wolowina, 1 kg
- pieczarki, 04.kg
- cebula, 2
- czosnek, ja lubie duzo
- marchewka, 2 - 3
- WINO CZERWONE, duzo
- lisc laurowy, 4
- ziele angielskie, 4
- tymianek, kwestia gustu ale nie przesadzac
- bulion wolowy, 1 ltr
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Wołowine kroimy w dośc solidne kawalki 3 cm, Garnek , olej, wolowina do gara, jak jest zlocista to mozemy wyciagnac z gara i do tego samego dajemy cebulke pokrojona w kostke.
-
Na patelni podsmazamy na masle pieczarki pokrojone w cwiartki az beda zlociste.
-
Gdy cebulka jest gotowa, dodajemy czosnek, ziele , lisc , marchewke pokrojona w dosc duze kawalki, tymianek, dorzucamy mięsko, pieczarki i dolewamy wina i bulionu aby mięso było przykryte.
-
Zmniejszamy gas i delikatnie ma mięso dochodzic, zalezy to od miesa, jezeli jest dobrej jakosci moze to trwac godzine, jezeli jest gorsze to nawet 3 godziny. Mieso musimy mieszac aby sie nie przypaliło. Dopoki mieso nie bedzie miekkie to musimy uzupełniac plyny jak wino czy bulion. Jak mieso bedzie gotowe to musimy zredukowac sos aby był mocno gesty.
-
Danie jest bardzo proste i naprawde pyszne, podawac z pieczywem
Komentarze do przepisu (2)

golona102 05 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
No a co? Wyrzucać? Ja do gulaszów i trgopodobnych zawsze używam gorszego mięsa, ale kwestia gustu0 Kto głosował? | Odpowiedz

koko6 04 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
A jak będzie jeszcze gorszej jakości to trzeba gotować nawet kilka dni,po co w ogóle kupować i gotować kiepskie mięso.0 Kto głosował? | Odpowiedz