Do góry

Dania główne Przepis na:

Wołowina z brokułami w sosie słodko-ostrym

Wołowina z brokułami w sosie słodko-ostrym

Autor: wjosna

Przepisów i artykułów: 62 Ocena: 518

Dodano: 11.04.2018

Odsłon: 163

Smażona wołowina i brokuły w sosie słodko ostrym - danie jak z restauracji chińskiej do szybkiego przygotowania w domu

Składniki

  • ½ kg chudej łaty wołowej
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • Brokuł
  • 1 szklanka wywaru ( najlepiej wołowego ale może też być warzywny)
  • SOS
  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 4 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki mąki z tapioki (lub mąki ziemniaczanej)
  • 1 łyżka (lub więcej) ostrego sosu chilli
  • do podania: ryż jaśminowy i ziarna sezamu
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Łatę okroić z tłuszczu i żylastych kawałków, owinąć folią spożywczą, żeby zachowała okrągły kształt i zamrozić - następnie lekko odmrozić i pokroić na bardzo cienkie plasterki.
    Mrożenie jest wyłącznie w celu ułatwienia krojenia, ale jak macie bardzo ostry nóż oraz wprawę w krojeniu mięsa możecie pokroić bez mrożenia.

  2. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i podsmażyć połowę wołowiny z obu stron na brązowo. Plasterki nie mogą na siebie nachodzić, mają się podsmażyć a nie udusić - odłożyć na talerz. To samo z drugą połową wołowiny.
    Czosnek posiekać na drobno. Brokuły umyć i pokroić na różyczki
    Na patelnię dodać resztę oleju, wrzucić czosnek i lekko podsmażyć a następnie dodać brokuły.
    Czosnek z brokułami smażyć jeszcze 2-3 minuty a następnie zalać wywarem wołowym.
    Gotować ok 10 minut aż brokuły zmiękną.

  3. W tym czasie w mieseczce albo słoiku zmieszać wszystkie składniki sosu.
    Na patelnię przełożyć uprzednio usmażone mięso, dodać sos, całość wymieszać aż wszystko lekko zgęstnieje a sos oblepi wszystkie składniki.
    Podawać od razu z ryżem jaśminowym, posypane ziarnami sezamu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń