Do góry

Desery Przepis na:

Wuzetka

Wuzetka

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2078

Dodano:

Odsłon: 10147

Ciastko, które uwielbiam! Do niedawna kupowałam je w cukierni, bo wydawało mi się, że jest bardzo pracochłonne w przygotowaniu. Znalazłam jednak przepis w książce, którą dostałam od Ewy Wachowicz i wypróbowałam. Ciacho jest po prostu genialne w smaku! Zwłaszcza, że masa zrobiona jest z …. białego sera. Wypróbujcie sami :)

Składniki

  • CIASTO:
  • Margaryna - 250 g
  • Cukier - 1 szkl.
  • Cukier waniliowy - 2 łyżki
  • Jajka - 4 szt.
  • Mąka - 1 szkl.
  • Mąka ziemniaczana - 2 czubate łyżki
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • Kakao - 4 łyżki
  • MASA:
  • Ser biały - 1 kg (zmielony)
  • Cukier puder - 1 szkl.
  • Śmietana 36% - 1/2 litra
  • Starta skórka z cytryny - z 1 szt.
  • Sok z cytryny - z 1/2 szt.
  • Żelatyna - 5 łyżeczek
  • PONCZ:
  • Herbata - 1 szkl.
  • Rum - 1 kieliszek
  • POLEWA:
  • Czekolada gorzka - 1 tabliczka
  • Mleko - 2 - 3 łyżki
  • Masło - 1 łyżka
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajka, następnie wsypujemy mąkę i mąkę kartoflaną, przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Miksujemy na gładką masę. Przekładamy do prostokątnej blachy, wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

  2. Żelatynę zalewamy 1/2 szkl. wrzątku, mieszamy i odstawiamy.

    Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Zmielony ser (może być gotowy) ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny i otartą skórkę z cytryny i miksujemy. Dodajemy rozpuszczoną, lekko przestudzoną żelatynę. Masę delikatnie łączymy z bitą śmietaną, mieszając drewnianą łyżką. Niedużą część odkładamy do dekoracji.

  3. Wystudzony placek przekrawamy na pół i nasączamy mocną herbatą z rumem. Na pierwszy placek nakładamy równo masę serową i przykrywamy drugim plackiem. Brzegi wyrównujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki by masa stężała.

    Nad gorącą kąpielą wodną rozpuszczamy gorzką czekoladę z mlekiem i masłem. Polewą pokrywamy równomiernie wierzch wuzetki. Gdy zastygnie, dekorujemy odłożoną masą serową - najlepiej za pomocą rękawa cukierniczego, robiąc rozetki w taki sposób, by ciasto można było podzielić na kwadraty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń