Do góry

Desery Przepis na:

Wuzetka

Wuzetka

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Wuzetka"

Składniki

  • 7 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemn
  • łyżeczka proszku do piecz
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • łyżka wody; do nasączenia:
  • 100 ml soku porzeczkowego
  • 50 ml wódki; przełożenie:
  • 500 ml kremówki
  • łyżka cukru waniliowego; polewa czekoladowa na wierzch
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ciasto: oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z połową cukru, białka ubij z pozostałym cukrem. Połącz obie masy. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej i wymieszaj. Dodawaj stopniowo do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. Dodaj wodę. Piecz ok. pół godz. w 180oC.

  2. Schłodzoną śmietanę ubij z cukrem. Ciasto przekrój, nasącz obie części ponczem, przełóż śmietaną. Górę pokryj polewą czekoladową i udekoruj kleksami śmietany.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń