Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wykwintny pasztet z żurawiną"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 93
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3334
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1187
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 93
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3334
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1187
Składniki
Wszystkie rodzaje mięsa (bez wątróbek) opłucz, potnij na kawałki i włóż do dużego garnka. Zalej lekko posoloną wodą, tak aby mięso było całkowicie przykryte, doprowadź do wrzenia. Łyżką cedzakową usuń pianę, która utworzy się na powierzchni wywaru.
Wszystkie warzywa obierz, dołóż do mięsa. Dodaj przyprawy i suszone grzyby. Całość gotuj pod przykryciem około 3 godzin (aż mięso będzie miękkie). W tym czasie wymocz i oczyść wątróbki. Ugotowane mięso wyjmij, wywar przecedź. Zachowaj grzyby. Kajzerki namocz w 2 szkl. wywaru, a w pozostałym gotuj przez 5 minut wątróbki.
Przestudzone mięso wraz z wątróbkami, grzybami oraz odciśniętymi bułkami trzykrotnie zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Ew. dodatkowo zmiksuj blenderem, by masa była aksamitna. Wbij jajka. Masę pasztetową przypraw na pikantnie. Dołóż suszoną żurawinę, dobrze wymieszaj.
Dwie podłużne foremki keksowe (po około 30 cm) grubo posmaruj smalcem. Napełnij masą pasztetową. Piecz około 90 minut w temp.190 st.Źródło: Tina