Do góry

Przekąski Przepis na:

wytrawne eklerki

Przepis dnia 2016-02-29
wytrawne eklerki

Autor:

Przepisów i artykułów: 505 Ocena: 17326

Dodano:

Odsłon: 9508

składniki są na 8-10 eklerków. Przepis na nadzienie podaję „na oko” zrobiłam ze składników jakie miałam pod ręką.

Składniki

  • ciasto parzone: 0,5 szkl mąki
  • 2 jajka
  • 1/4 szkl oleju
  • 0,5 szkl wody
  • nadzienie: ser żółty
  • szczypiorek,’
  • szynka konserwowa
  • majonez
  • sól, pieprz
  • jajka gotowane
  • rzeżucha
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. ciasto na eklerki: Wodę z olejem doprowadzamy do wrzenia i dodajemy mąkę. Szybko mieszamy do czasu, aż się dobrze połączy. Gdy masa przestygnie dodajemy po jednym jajku mieszając dokładnie mikserem.

  2. Gotową masę przekładamy do rękawa i wyciskamy przy pomocy szprycy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni termoobieg przez ok 20-25 minut do zarumienienia.

  3. nadzienie: jajka, szynkę i żółty ser kroimy w kostkę. Dodajemy szczypiorek, doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy majonez i mieszamy.

  4. Przekrojone eklerki napełniamy nadzieniem. Posypujemy rzeżuchą i przykrywamy

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń