Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wytrawne ravioli czereśniami i rokpolem"
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1815
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1815
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Przesianą mąkę wymieszaj z solą i pieprzem. Dodaj jedno całe jajko i jedno żółtko (białko zostaw). Zagnieć ciasto. Jeśli jest za twarde, dolej wody. Ciasto przykryj ściereczką i odłóż na 30 minut. Potem przekrój ciasto na pół i cienko je rozwałkuj na podobne prostokąty.
Czereśnie wydryluj. Na jeden płat ciasta nałóż (co ok. 4 cm) łyżeczkę serka, czereśnię i parę płatków migdałowych. Wokół porcji farszu posmaruj ciasto zostawionym białkiem.
Przykryj drugim płatem ciasta. Podociskaj dookoła każdej porcji nadzienia (tak by płaty się skleiły). Nożem lub karbowanym radełkiem wytnij kwadraciki z farszem pośrodku. Ponownie dociśnij brzegi.
Wrzuć na osolony wrzątek, dolej olej, gotuj 5 minut. Podawaj polane podgrzaną konfiturą i posypane pokruszonym rokpolem.Źródło: Naj