Do góry

Zupy Przepis na:

Wzbogacona grochówka

Wzbogacona grochówka

Autor: kucharka-amatorka

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 163

Dodano: 18.01.2018

Odsłon: 209

Myślę, że każdy lubi zupę grochową. Postanowiłam wersję podstawową nieco zmienić. Sądząc po smaku, chyba wyszło nieźle.

Składniki

  • 1 szkl. łuskanego grochu suchego
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • 1/4 selera
  • 1 por
  • 5-6 plasterków szynki
  • 5-6 pieczarek
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, kurkuma, chili, 1 łyżka majeranku
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Groch namoczyć na noc. Do garnka wlać około 3 l wody. Dodać groch i gotować, początkowo sam. Szybko pojawi się piana, którą trzeba zbierać.

  2. Cebulę, pieczarki i czosnek zeszklić na oleju i dodać do zupy. Dodać pokrojoną w plasterki szynkę. Po około 15-20 minutach dodać pozostałe pokrojone warzywa: por, seler, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy bez majeranku. Gotować następne 15-20 min.

  3. Pod koniec gotowania dodać majeranek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń