Do góry

Zupy Przepis na:

Zakwas na żurek - w sam raz na święta

Przepis dnia 2018-03-23
Zakwas na żurek - w sam raz na święta

Autor:

Przepisów i artykułów: 202 Ocena: 2495

Dodano:

Odsłon: 12176

Do świąt Wielkiejnocy zostało półtora tygodnia, więc najwyższy cza, aby zabrać się za przygotowanie zakwasu, który będzie idealną bazą do świątecznego żurku. Zawsze wydawało mi się, że zrobienie własnego zakwasu jest bardzo skomplikowane, jednak nic bardziej mylnego. Wystarczy dobrać odpowiednie składniki, a wszystko robi się już samo. Należy jedynie zabrać się za to odpowiednio wcześnie. Żurek, który powstanie na danym zakwasie jest rewelacyjny (wkrótce przepis). A więc do dzieła. :)

Składniki

  • Mąka żytnia typu 2000 6 łyżek
  • Czosnek 6-7 ząbków
  • Liście laurowe 8 szt.
  • Ziele angielskie 10 szt.
  • Woda ok. 600 ml.
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do dużego słoika wsypać mąkę, następnie obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, liście laurowe i ziele angielski. Wszystko zalać wodą i dokładnie wymieszać.


  2. Przykryć gazą i odstawić na blacie kuchennym, codziennie mieszać.

  3. Gdy poczujmy kwaskowość to znak, że zakwas jest gotowy (zwykle zajmuje to 5 dni). Gotowy zakwas przelać do butelki i przechowywać w lodówce.

  4. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 22 marca Juz sobie wyobrazam zurek z twoim zakwasem, bedzie swietny, lubie wlasnie tak doprawiony, z zielem, lisciem i czosnkeim :) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kate85 22 marca Ooo i u mnie dzisiaj również zakwas zrobiony ;)
Ślicznie pozdrawiam :)
Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń