Do góry

Zupy Przepis na:

Zalewajka

Zalewajka

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 76

Dodano:

Odsłon: 9908

Czas Wielkiej Nocy kojarzy mi się z żurem, białą kiełbasą i jajkami. Wszystkie świąteczne zupy są bardzo aromatyczne, bo są gotowane na wędzonce i pachnącej jałowcem i dymem szynce. Dziś zamiast tradycyjnego żurku przygotuje Zalewajkę, która bardzo przypomina żurek, ale ma delikatną ziemniaczaną nutę. Podstawą tej zupy są nasze polskie kartofle, które gotujemy powoli w rondlu i do nich dodajemy kolejne składniki, w tym naturalny polski żur.

Składniki

  • 5 dużych ziemniaków
  • 100 g wędzonki lub boczku
  • 1 surowa biała kiełbasa
  • 1,5 litra wody
  • szklanka naturalnego żuru
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • Olej do podsmażenia cebulki
  • Sól i pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka
    Ziemniaki zalać wodą i zagotować

  2. Boczek pokroić w kostkę i dodać wraz z kiełbaską do ziemniaków
    Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni i podsmażyć cebulkę aż będzie szklista i dodać ją do zupy
    Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować zupę na wolnym ogniu

  3. W misce wymieszać dokładnie żurek ze śmietaną i maślanką, gdy ziemniaki będą już prawie miękkie dodać do zupy, cały czas mieszając aby nie powstały grudki
    Po 5 minutach dodać pieprz, majeranek, sól oraz wyciśnięty ząbek czosnku

  4. Ugotować jajka na twardo w osobnym garnku, obrać i pokroić na połówki
    Pokroić kiełbaskę na mniejsze kawałki
    Zalewajkę podawać z jakiem, kiełbaską, posypaną szczypiorkiem lub cebulką dymki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gabrycha 27 marca Tradycyjna zalewajka składa się z: ziemniaków pokrojonych w kostkę, kiełbasy- broń Boże białej,garstki grzybów, cebuli ale nie przesmażonej !! , żadnych jajek oraz koperku oczywiście.Można podawać o odrobiną śmietany Podany przepis to przepis na żur

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń