Przekąski Przepis na:
zapieczony kalafior

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7291
Dodano: 11.08.2009
Odsłon: 13169
Składniki
- mały kalafior
- 1 cebula
- 3 ziemniaki
- 1 marchew
- 1/2 puszki groszku konserwowego
- sól,pieprz, majeranek, olej
- 4 jaja
- po 1 łyżce mąki przennej i kartoflanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki śmietany kwaśnej
- ser zółty tarty-1/2 szkl.
- 1/2 małej cukinii (byłabym zapomniała)
3-4 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Kalafior ugotować i poszatkować drobniutko, cebulę (kostka) podsmażyć na złoto,ziemniaki ugotować i utłuc, marchew ugotować i pokroić w kostkę, cukinię pokroić w kostkę i szybko obsmażyć. Wszystkie jarzyny połączyć , dołożyć groszek i doprawić do smaku.
-
Jajka ubić mikserem, posolić i stale ubijając stopniowo dodawać mąki, proszek do piecz. a na końcu śmietanę- masę połączyć z jarzynami
-
Pieczemy początkowo przez 20 min., potem posypujemy serem zółtym i pieczemy kolejne 5-10 min. Temp. 180 st.
-
Smacznego jarzynowego wypasu życzę.
Komentarze do przepisu (6)

kasiarka 24 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Bardzo dobre :) Uwielbiam obiadki z piekarnika!5 Kto głosował? | Odpowiedz

Amelka77 25 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
Z opisu pyszne, aż muszę zaraz wypróbować, bo mi ślinka cieknie....5 Kto głosował? | Odpowiedz

benita 25 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
uwielbiam Twoje przepisy:)5 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 14 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
socen-zupełnie nie rozumiem Twojego komentarza4 Kto głosował? | Odpowiedz

socen 14 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
Nie, shira211 wie, co robi. Jajecznicę najlepiej jeść z surową papryką, bo zachowuje wtedy wszystkie właściwości i przy okazji fajnie chrupie :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

szynszylka 12 sierpnia 2009Zgłoś do usunięcia
wygląda i zapowiada się obiecująco :)5 Kto głosował? | Odpowiedz