Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekana brukselka z ziemniakami i kiełbasą

Zapiekana brukselka z ziemniakami i kiełbasą

Autor: Obserwator

Przepisów i artykułów: 664 Ocena: 13226

Dodano: 13.12.2017

Odsłon: 2603

Niepozorne zielone kulki są bogate w wiele cennych substancji. Brukselka jest źródłem witamin A, C, E, K oraz witamin z grupy B. Jest też bogata w minerały, takie jak żelazo, magnez, fosfor, cynk, miedź, wapń, mangan, selen oraz potas. Zawiera również przeciwutleniacze, które chronią komórki przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych.

Składniki

  • 300 g brukselki
  • 500 g ziemniaków ( użyłem takich małych francuskich )
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 4 łyżki Ramy do smażenia
  • 1 gałązka tymianku ( może być suszony )
  • 100 g mini marchewek
  • 50 g startego parmezanu
  • 400 g ulubionej kiełabasy ( śląska np., ja użyłem aromatycznej droższej, ale pełnej przypraw )
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Brukselkę obrałem z wierzchnich liści. Naciąłem na krzyż od strony głąba. Gotowałem 5 min w osolonym wrzątku. Odcedziłem, przelałem zimna wodą. Brukselkę przeciąłem na pół, wyciąłem głąb.
    Cebulę pokroiłem w kostkę, zeszkliłem na patelni. Dodałem pokrojoną na pół plastry kiełbasę, chwilę smażyłem, dodałem następnie posiekany czosnek, tymianek i ziemniaki pokrojone w grube kawałki oraz mini marchewki, pokrojone na pół. Smażyłem ok. 5 minut. Zalałem ziemniaki śmietaną wymieszaną z przyprawami, dodałem brukselkę, dokładnie wymieszałem.


  2. Ziemniaki z brukselką przełożyłem do naczynia żaroodpornego, posypałem częścią sera, przykryłem folią aluminiową, wstawiłem do rozgrzanego ( 200 stopni c ) piekarnika, zapiekałem ok. 40 minut, po tym czasie zdjąłem folię i dopiekłem zapiekankę jeszcze ok. 7 minut. Posypałem resztą parmezanu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 17 grudnia 2017 Konkretne żarełko i prezentuje się mega smacznie. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 15 grudnia 2017 Pyszna! Moja Siostra nie wyszłaby od Was! Uwielbia brukselkę i jeszcze w takim połączenie! O mniam mniam :D Podeślę jej pomysł :D Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń