Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zapiekana kapuściana w sosie curry"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 77
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 132
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 77
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 132
Składniki
Z kapusty usuń wierzchnie liście, następnie pokrój ją wzdłóż na 6 części. W dużym garnku zagotuj wodę. Gdy zacznie wrzeć, lekko posól i włóż kawałki kapusty. Gotuj na małym ogniu 5-7 min. Delikatnie wyjmij z wody, osącz i wystudź.
Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Ser zetrzyj na tarce na małych oczkach. Szynkę pokrój w kostkę lub paski. W rondlu rozgrzej 3 łyżki masła. Wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Wsyp curry oraz mąkę, mieszając smaż 1-2 min. Następnie, energicznie mieszając, wlej bulion oraz śmietankę. Podgrzewaj ok. 5 min.
Dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj połowę startego sera, wymieszaj.
Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem i ułóż w nim kawałki kapusty. Zalej przygotowanym sosem. Wierzch posyp pozostałym startym serem oraz szynką.
Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw naczynie z kapustą. Piecz ok. 15 min. Przed podaniem wierzch potrawy posyp posiekaną natką.
40 minut. Porcja: 330 kilokalorii
Możesz podawać ją jako danie główne albo dodatek do mięsa.Źródło: Świat i Ludzie