Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stanowczo nie są dla osób na diecie :) za to są szybkie i przepyszne! Jak małe, błyskawiczne pizze.
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 144
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 83
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 144
Składniki
Na samym początku nastawiamy piekarnik: należy go rozgrzać do 200 stopni. Grzanie od góry bez termoobiegu, jeżeli mamy tryb grilla - używamy go :) Kanapki równie dobrze i szybko można zrobić również właśnie na grillu oraz... patelni - mocno rozgrzanej i lekko spryskanej oliwą/posmarowanej masłem. Tutaj skupmy się jednak na wersji z piekarnika. Bułki przekrajamy na pół, smarujemy ketchupem/sosem pomidorowym. Na to nakładamy naszą wędlinę i dowolne dodatki - polecam paprykę, cebulę, szczypiorek, pomidora, ogórka, jajko wcześniej ugotowane lub surowe (przed tym polecam usunąć nieco miąższu z bułki) itd. W zasadzie wszystko się sprawdzi, to wyłącznie przepis bazowy, który można dowolnie modyfikować.
Dodatki posypujemy sporą ilością kruszonego jalapeno, całość zasypujemy startym serem, polewamy zwyczajnie po wierzchu śmietaną (ten sam trik polecam wypróbować przy robieniu pizzy - smak jest nieziemski, byle dodatki nie były zbyt tłuste). Kanapki posypujemy ziołami i wkładamy do piekarnika. Czas pieczenia może różnić się w zależności od piekarnika, ale nie powinno to zająć więcej niż 7-10 minut - po 5 minutach radzę kanapki monitorować, by ser się nie spalił. Kiedy zacznie brązowieć, to znak, że pora wyciągnąć bułki. Prosta, ale wyjątkowo pyszna alternatywa dla zwyczajnych kanapek i po leniwym zwleczeniu się z łóżka daje kopa lepiej od kawy :) Życzę smacznego.