Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekane szparagi w płatach lazanii"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 98
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 52
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 140
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 98
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 52
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 140
Składniki
W większym rondelku rozgrzej masło, dodaj mąkę i, stale mieszając, lekko zrumień. Dodaj mleko i bulion, dokładnie rozprowadź. Gotuj ok. 15 minut. Pod koniec dodaj śmietanę, wymieszaj. Sos dopraw solą i pieprzem.
Płaty lazanii włóż do posolonego wrzątku, gotuj 5 minut. Odlej na sicie, przepłucz zimną odcedź i poprzekrawaj na połowy.
Białe szparagi obierz, zielone oczyść. Włóż je do garnka z posolonym wrzątkiem i obgotuj (zielone ok. 5 min, białe ok. 10 min). Odcedzone szparagi owiń plastrami szynki i podgotowanymi płatami lazanii. Brytfannę wysmaruj olejem, włóż roladki. Zalej sosem i posyp tartym parmezanem. Zapiekaj w 170 st. około 20 minut.
Czas ok. 60 min; porcja – 590 kcal, cena 6 zł.
Dobra rada: W ten sam sposób możesz zapiec lekko obgotowane pory.
Najbardziej znana szynka dojrzewająca pochodzi z Parmy. Można ją kupić w naszych sklepach, ale jest droga. Da się ją zastąpić tańszą szynką szwarcwaldzką lub polędwicą łososiową.Źródło: Świat kobiety