Do góry

Desery Przepis na:

Zapiekane szparagi w płatach lazanii

Zapiekane szparagi w płatach lazanii

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Zapiekane szparagi w płatach lazanii"

Składniki

  • 3 dag masła
  • 4 dag mąki
  • 250 ml mleka
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 80 ml śmietany 18 proc
  • 8 płatów lazanii
  • sól
  • pieprz
  • po 30 dag zielonych i białych szparagów
  • olej
  • po 15 dag szy nki dojrzewającej i parmezanu masło do formy z pestek winogron
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. W większym rondelku rozgrzej masło, dodaj mąkę i, stale mieszając, lekko zrumień. Dodaj mleko i bulion, dokładnie rozprowadź. Gotuj ok. 15 minut. Pod koniec dodaj śmietanę, wymieszaj. Sos dopraw solą i pieprzem.

  2. Płaty lazanii włóż do posolonego wrzątku, gotuj 5 minut. Odlej na sicie, przepłucz zimną odcedź i poprzekrawaj na połowy.

  3. Białe szparagi obierz, zielone oczyść. Włóż je do garnka z posolonym wrzątkiem i obgotuj (zielone ok. 5 min, białe ok. 10 min). Odcedzone szparagi owiń plastrami szynki i podgotowanymi płatami lazanii. Brytfannę wysmaruj olejem, włóż roladki. Zalej sosem i posyp tartym parmezanem. Zapiekaj w 170 st. około 20 minut.

  4. Czas ok. 60 min; porcja – 590 kcal, cena 6 zł.

  5. Dobra rada: W ten sam sposób możesz zapiec lekko obgotowane pory.

  6. Najbardziej znana szynka dojrzewająca pochodzi z Parmy. Można ją kupić w naszych sklepach, ale jest droga. Da się ją zastąpić tańszą szynką szwarcwaldzką lub polędwicą łososiową.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń