Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekane warzywa

Zapiekane warzywa

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 1214

Dodano:

Odsłon: 15454

Danie na wzór znanych chyba wszystkim ''''warzyw na patelnię''''. Na drugi dzień, gdy sos z pieczenia wyparował przez odgrzewanie, zrobiłam do warzyw sos czosnkowy. Polecam!

Składniki

  • 3 piersi z kurczaka (około 50/60dag)
  • 2 czerwone papryki
  • 0,5 kg ziemniaków
  • cukinia
  • czerwona cebula
  • 2 marchewki
  • pół szklanki bulionu (warzywnego lub z kurczaka)
  • wyciśnięty sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, słodka papryka, curry, tymianek
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki wyszorować i pokroić w łódeczki. Paprykę (obrać- niekoniecznie), pokroić w grubsze paski, cukinię w półplasterki, cebulę w pióra i marchewki w plastry.

  2. Bulion wymieszać z sokiem z cytryny, oliwą przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.

  3. Warzywa przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać bulionem i wymieszać. Kurczaka pokroić w kostkę, dodać do warzyw, przyprawić i wszystko razem dokładnie wymieszać (ja w tym momencie odstawiłam na godzinę do lodówki).

  4. Piec w temp. 200st.C, przez około 45 min, aż warzywa będą miękkie, a kurczak lekko zrumieniony.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 25 września 2010 Podoba mi się ten przepis. Potrawa wygląda bardzo kolorowo
i nie jest pracochłonna. Na pewno zrobię. Pozdrawiam.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń