Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1815
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1815
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
Makaron ugotuj. Cebulę obierz i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Włóż cebulę. Smaż 3 minuty.
Dodaj mięso, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę i kurkumę. Mieszając, smaż. Pod koniec dołóż posiekane listki szałwii. Dopraw solą i pieprzem.
Dynię pokrój w kostkę. Smaż kilka minut na oliwie, potem odstaw. Piekarnik nagrzej do 180 st. C.
Zrób beszamel. Napatelni roztop masło. Wsyp mąkę. Kilka sekund smaż, następnie wlej mleko i energicznie mieszając, zagotuj sos. Gdy zgęstnieje, odstaw. Dodaj gałkę. Przypraw solą i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż połowę dyni, następnie makaron i mięso mielone. Przykryj pozoostałą dynią. Zalej beszamelem i włóż do piekarnika. Piecz 30 minut.