Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nasza ulubiona zapiekanka z makaronu. Trochę czasochłonna ale naprawdę polecam, zwłaszcza na jakiś obiadek lub kolację przy kieliszku czerwonego winka :)
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 87
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 151
Składniki
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką tartą, doprawić solą i pieprzem. Formować małe kuleczki, osmażyć z każdej strony na rozgtzanym oleju.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oliwie na złoto, dodać pomidory z puszki, odrobinę soli i bazylię i dusić razem ok. 10 min.
Przygotować sos beszamelowy: masło stopić, dodać mąkę , odrobinę soli, wymieszać tak, by nie powstały grudki. Stopniowo wlewać mleko i gotować aż powstanie sos o odpowiedniej konsystencji, cały czas mieszając.
Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Układać warstwami makaron, kilka kuleczek mięsnych, trochę sosu pomidorowego i beszamelowego oraz trochę startego sera żółtego. Zapiekać w piekarniku ok.30 min. Zamiast zwykłego sera żółtego można użyć mozarelli a na wierzch starty parmezan.