Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka mięsno-pomidorowa

Zapiekanka mięsno-pomidorowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 585

Dodano:

Odsłon: 4872

Przepis na pyszna zapiekankę, troszeczkę na ostro.

Składniki

  • 2 udka
  • 2 filety
  • 5 mięsistych pomidorów
  • 3 cebule
  • 800 g młodych ziemniaków
  • 100g czarnych oliwek
  • 2 papryczki chili
  • 6 ząbków czosnku
  • 10 łyżek oliwy
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 5 gałązek tymianku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki brązowego cukru
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. dka przełamać w stawie i każde podzielić na 2 części. Filety przekroić na pół. Następnie mięso umyć i osuszyć. Pół łyżeczki soli wymieszać z 2 łyżkami oliwy. Posmarować tym mięso i ułożyć w brytfance. Piec ok 75 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (lub z termoobiegiem 175 stopni).

  2. Cebule i czosnek obrać. Cebule pokroić w cienkie słupki. Czosnek pokroić w plasterki, zostawiając 2 ząbki. Ziemniaki obrać, większe sztuki pokroić na połówki lub ćwiartki. Zioła umyć, osuszyć i posiekać. Ziemniaki wymieszać z ziołami, cebulą, plasterkami czosnku i 4 łyżkami oliwy. Rozłożyć na mięsie po ok 15 minutach pieczenia.

  3. Pomidory umyć i pokroić na połówki lub ćwiartki. Pomidory i oliwki dodać do mięsa i ziemniaków po ok 40 minutach pieczenia.

  4. Papryczki chili oczyścić, przeciąć wzdłuż na pól, usunąć gniazda nasienne, umyć i posiekać. Pozostały czosnek pokroić w kostkę. Czosnek i chili wymieszać z 2 łyżkami brązowego cukru, 1 łyżeczką soli i 4 łyżkami oliwy. Ok 15 minut przed końcem pieczenia powstała pastą posmarować ziemniaki i mięso. Warzywa doprawić solą oraz pieprzem. Podawać wszystko razem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń