Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka naleśnikowa z warzywami.

Zapiekanka naleśnikowa z warzywami.

Autor: gogusia

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 7351

Dodano: 05.12.2014

Odsłon: 3911

Trochę nietypowe danie obiadowe. Rano dla córek usmażyłam naleśniki, ale stwierdziły że wolą płatki na mleku :) Tak więc co można zrobić z naleśnikami? A no właśnie może powstać bardzo smaczna zapiekanka.

Składniki

  • ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3 łyżki oleju
  • sól, cukier do smaku
  • farsz: 2 jajka
  • 1 mały por
  • 2 małe cebule
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • mały kawałek selera (korzenia)
  • ćwiartka pekinki
  • połówka papryki ( u mnie szpiczasta )
  • pół szklanki śmietany 18 %
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • pieprz
  • 70 g sera żółtego
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na ciasto naleśnikowe przesiewamy mąkę do miski, dodajemy jajka, szczyptę soli, cukru, olej i mleko. Miksujemy dokładnie mikserem, dolewamy powoli wodę nadając odpowiednią gęstość. Odstawiamy na kilkanaście minut. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki ja tylko pod pierwszego podlewam kilka kropli oleju. Oczywiście możemy zrobić naleśniki według naszego sprawdzonego przepisu. Z tego przepisu wychodzi mi około 10 naleśników.
    Naleśniki kroimy w kostkę, ja dałam tylko 6 sztuk. Nasze warzywa czyścimy, następnie marchewkę, pietruszkę, seler, ścieramy na tarce z dużymi otworami. Cebulę, por, paprykę i pekinkę siekamy na drobno. Warzywa dusimy na oleju, ciągle mieszając, do chwili gdy zrobią się miękkie i przezroczyste, studzimy. Jajka ubijamy ze śmietaną dodając przyprawy by było dosyć pikantne. Masę jajeczną dodajemy do warzyw, mieszamy a następnie dodajemy kwadraciki naleśnikowe. Dokładnie wymieszane składniki wykładamy do natłuszczonej formy do zapiekania, posypujemy tartym serem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w 170 stopniach.

  2. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń