Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka pasterska

Zapiekanka pasterska

Autor: Fram

Przepisów i artykułów: 45 Ocena: 1475

Dodano: 05.05.2018

Odsłon: 781

czyli Shepherd's pie, w oryginale przyrządzana z jagnięciną, ale sprawdzi się również wołowina, wieprzowina, a nawet indyk, byle mięso nie było zbyt tłuste...

Składniki

  • mięso mielone - 700 g
  • marchewka - 2 szt.
  • seler naciowy - 3-4 łodygi
  • groszek mrożony - 400 g
  • cebula - 2-3 szt.
  • pomidory krojone w zalewie - 1 puszka 400 g
  • czosnek - 5-6 ząbków
  • czerwone, wytrawne wino - pół szklanki
  • olej - 3-4 łyżki
  • ziemniaki - 1 kg
  • żółty ser - 125 g
  • mleko - 50 ml
  • masło - 2 łyżki
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy 2 łyżki masła oraz mleko i rozgniatamy na gładkie puree. Na końcu dodajemy żółty ser starty na małych oczkach i dokładnie mieszamy. Solimy do smaku.

  2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i na dosyć ostrym ogniu przysmażamy mięso aż się zrumieni, po czym dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy chwilę i dodajemy groszek, seler pokrojony w plasterki i marchewkę pokrojoną w półplasterki.

  3. Do mięsa dolewamy wino i pomidory z puszki. Solimy i porządnie pieprzymy, a potem dusimy, aż cały płyn z patelni odparuje.

  4. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy mięso w warzywami. na nie wykładamy puree, dokładnie przykrywając mięso. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 45 min. No i gotowe, SMACZNEGO !!! :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń