Dania główne Przepis na:
Zapiekanka ryżowa z kiełbasa i warzywami

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 158
Dodano: 15.12.2008
Odsłon: 3031
Składniki
- ryż, 200g
- kiełbasa lub perś z kurczaka(można też obdwa składniki), 400g
- 2 papryki
- pomidory w puszcze lub świeżych, 300g
- cebula, średnia
- czosnek, 2-3 ząbki
- wywaru(może być z kostki), 250ml
- śmietany lub jogurtu naturalnego, 125ml
- ser żółty (tarty), 100g
- oliwa, 50ml
- mielona papryka, pół łyżeczki
- przyprawy
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Ryż wrzucam do posolonego wrzątku, goujemy 5 min. i odcedzamy. Kiełbase (pierś) kroimy w półplasterki , papryke w paski, pomidory w kostkę, cebule i czosnek siekamy. na 3-łyżeczkach oliwy podsmażamy: cebule,następnie papryke, na końcu dodajemy kiełbase,czosnek i przyprawy. Żaroodporne naczynie smarujemy resztą oliwy. Ryż mieszamy z częścią wywaru, warzywami, kiełbasą oraz mielona papryką. Wkładamy do naczynia. Śmietanę,jajko , żółty ser i reszte wywaru roztrzepujemy, zalewamy ryż w nacznyniu. Zapiekamy pół godziny w temp.170-180C W trakcie kontrolujemy temp. żeby potrawa się nie przypaliła.. Smacznego!!
Komentarze do przepisu (0)