Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka schabowa

Zapiekanka schabowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 11

Sprawdzony przepis na "Zapiekanka schabowa"

Składniki

  • 25 dag małych pieczarek
  • 8 kotletów schabowych
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 15 dag marchewki
  • 1
  • 25 dag pomidorów
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 10 dag wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • po 1/2 pęczka oregano i bazylii
  • 4 kromki pszennego chleba
  • 25 dag sera mozzarella
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę posiekać, a czosnek pokroić w plasterki. Marchewki obrać, opłukać, zetrzeć. Pomidory umyć, 1 kg drobno pokroić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dodać koncentrat pomidorowy. Zasmażyć. Dołożyć marchewkę oraz pokrojone pomidory. Przyprawić solą oraz pieprzem i cukrem. Dusić 15 minut.

  2. Pieczarki oczyścić, pociąć na połówki. Kotlety opłukać, wytrzeć. Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę. Włożyć kotlety, smażyć je po 1 minucie z każdej strony, na złoty kolor. Przełożyć do żaroodpornej formy. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia zrumienić pieczarki oraz kosteczki boczku, a następnie dodać je do sosu pomidorowego. Zioła opłukać, osuszyć, zostawić do dekoracji, a resztę posiekać i wrzucić do sosu.

  3. Mozzarellę oraz pozostałe pomidory pokroić w plasterki. Pieczywo zrumienić w tosterze. Usmażone kotlety polać sosem pomidorowym.

  4. Przykryć tostami, plasterkami pokrojonych pomidorów i sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. C. Zapiekać 15 minut. Udekorować ziołami.

  5. około 50 minut.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń