Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka z brokułami i ziemniaczanym purée"
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 336
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 117
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 336
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 117
Składniki
Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut, odcedzamy i studzimy.
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie, odcedzamy. Rozgniatamy tłuczkiem, dodajemy mleko i 20 g masła, dobrze mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą.
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy warzywny wywar i starty żółty ser, doprowadzamy do wrzenia. Zaprawiamy mąką, mieszamy, aż sos zgęstnieje.
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, wykładamy purée i wciskamy różyczki brokułów. Polewamy serowym sosem i zapiekamy 10 minut w 200oC.
Na patelni prażymy płatki migdałów i posypujemy nimi zapiekankę. Dzielimy na porcje i podajemy na ciepło.
Czas przygotowania 40 minut. Cena porcji ok. 2,90 złŹródło: Rewia