Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z cukinią, szynką, piczarkami i papryką

Zapiekanka z cukinią, szynką, piczarkami i papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 364 Ocena: 1908

Dodano:

Odsłon: 472

Sezon warzywny w pełni więc trzeba korzystać:) Dziś polecam zapiekankę cukiniową z papryką, pieczarkami, resztką wędlin /u mnie była to szynka/ i żółtym serem. Doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe lub kolacyjne:)

Składniki

  • cukinia 1 szt duża
  • papryka czerwona 1 szt duża
  • pieczarki 15 dag
  • wędlina/szynka 15 dag
  • masło 1 łyżeczka
  • ser żółty 10 dag
  • sos:
  • masło 12 dag
  • mąka 4 łyżki
  • mleka 400 ml
  • sól do smaku
  • pieprz mielony do smaku
  • papryka ostra mielona do smaku
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem. Cukinię obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i układamy w naczyniu.

  2. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w cienkie plasterki i układamy na cukinii. /Możemy je wcześniej lekko podsmażyć na tłuszczu ale nie jest to konieczne/ Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę i układamy na pieczarkach. Wędlinę/szynkę kroimy w paseczki i układamy na warzywach.

  3. Przygotowujemy sos: masło roztapiamy w rondelku, wsypujemy mąkę i przesmażamy mieszając i uważając by się nie przypaliła. Następnie wlewamy mleko energicznie mieszając, nie przerywając mieszania podgrzewamy do czasu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką.

  4. Zapiekankę posypujemy startym żółtym serem, polewamy przygotowanym sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Zapiekamy ok. 25 min - aż wierzch lekko się zarumieni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń