Do góry

Przekąski Przepis na:

Zapiekanka z fasolki szparagowej

Przepis dnia 2010-03-23
Zapiekanka z fasolki szparagowej

Autor:

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 6552

Dodano:

Odsłon: 24498

Pomysł na nią powstał z braku cebuli w domu:).Smaczna i łatwa w zrobieniu.

Składniki

  • ziemniaki (średnie), 6 szt
  • fasolka szparagowa (mrożona lub świeża), 1 kg
  • szynka w plastrach (ulubiona), 6 plasterków
  • cienka kiełbasa, 50g
  • serki topione (trójkąciki )-dowolny smak, 8 szt
  • ser żółty, 50g
  • jajka, 4 szt
  • przyprawy : sól, pieprz, zioła prowansalskie,czerwona papryka,przyprawa do ziemniaków, do smaku
  • olej, 2 łyżki
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy i podgotowujemy.Fasolkę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cienka kiełbasę kroimy w plasterki, ser żółty także kroimy.

  2. Ziemniaki studzimy i kroimy w cienkie plasterki.Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na jego spód układamy połowę ziemniaków,ziemniaki delikatnie solimy,dodajemy pieprz i czerwoną paprykę, na ziemniaki kładziemy połowę fasoli(delikatnie odciśnięto z wody). Następnie fasolkę posypujemy ziołami prowansalskimi i solą.

  3. Na fasolkę kroimy serki topione i rozkładamy je równomiernie po całej powierzchni.

  4. Jajka roztrzepujemy dokładnie z niewielką ilością soli i pieprzu.Następnie połowę jajek wylewamy na serki topione .

  5. Na serki topione układamy szynkę w plastrach.Później układamy pozostałą część fasolki, dodajemy po trochu soli,pieprzu i czerwonej papryki a także ziół prowansalskich.

  6. Tą warstwę przykrywamy cienką kiełbasą i na nią kładziemy plastry sera żółtego.Teraz wylewamy resztę masy jajecznej. Całość przykrywamy pozostałymi ziemniakami. Ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków.

  7. Zapiekankę zapiekamy w piekarniku z termoobiegiem ok 35 minut w temp. 200st.

  8. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kaska1 24 marca 2010 Swietny przepis,szczegolnie jak ktos lubi fasolke, a ja za nia poprostu przepadam. Wiec do ulubionych.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Plum000 24 marca 2010 wygląda ciekawie, dodaję do ulubionych.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 18 marca 2010 bardzo fajny pomysł z tymi serkami topinymi w zapiekance muszę spróbować

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

paola1984 18 marca 2010 Wygląda apetycznie! Chyba dziś zrobię na obiad!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

justynawilk 18 marca 2010 Lubię takie wariacje na temat..."co akurat mam w lodówce"... super przepis :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń